Нова ЖАБА

Една жена и добре да живее, все някой ден се омъжва за някой, подобен на мен. Тъкмо спре да купува играчки на децата и – започва да купува играчки на мъжа си. Та – днес си получих подаръка от любимата съпруга.

От тук надолу, освен ако не е указано друго или не е съвсем очевидно – всички съкращения са изписани на кирилица.

Вече имам една „жаба„, дори започнах и да я сглобявам, но вчера Надя реши да ми подари едно „танкче“ (ей така, да си имам) и трябваше в рамките на 20 минути да си избера нещо. Поколебах се малко се за един комплекс 2К11А Круг (SA-4 Ganef), който ще се връзва доста добре с радара П-40, но в крайна сметка реших, че този месец искам да си „обновя“ „Луна“-та до версия „Луна-М“. Която версия се е оказала доста по-успешна и е била на въоръжение доста по-дълго – толкова, че все още е в някои държави.

Системата е била на въоръжение и в Българската армия, но отдавна е „пенсионирана“ и заменена с ОТР-21 – 9К79 Точка / 9К79-1 Точка-У (SS-21 Scarab според класификацията на НАТО).

Моделът се състои от TEL (transport-erect-launch) 9П113, базиран на ЗиЛ-135, и ракета 9М21. За съжаление не става ясно точно кой вариант на ракетата е включен – 9М21Б (ядрена), 9М21Е (касетъчна), 9М21Ф (осколочно-фугасна) или 9М21Х (химическа). Или пък аз не мога да ги различа – ще трябва да проведа допълнително проучване за разликите между тези ракети и дали изобщо имат външна разлика.

Дадени са 8 цветови схеми и декали, но за съжаление сред тях не фигурират тези, използвани от БА. Отново ще трябва проучване…

Интересна е и „еволюцията“ на моделите. Въпреки че FROG-5 е пуснат в производство към края на 2018 година се състои от около 570 части и има 1 плака фотоецвани такива. FROG-7 е пусната малко повече от 2 години по-рано, но се състои от около 900 части и има 3 фотоецвани плаки. И да – разликата в размерите на кутиите е доста осезаема.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *